Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Δεύτερη δυναστεία των θεών

Η γενιά των Τιτάνων συνεχίστηκε με τον Ωκεανό να σμίγει ερωτικά με την αδελφή του Τηθύα δημιουργώντας τους Ποταμούς και τις Ωκεανίδες  μερικές απ'τις οποίες είναι η Τύχη,η Ευρώπη,η Ηλέκτρα,η Δωρίδα,η Περσηίδα,,η Μήτιδα,η Ευρυνόμη, η Καλλιρόη, η Ιδυία, η Στύγα που είναι η ανώτερη απ’ όλες και πολλές αλλες ακόμα. 
Η Γαία σμίγοντας με τον Πόντο γέννησε το Θαύμαντα, το γενναίο Θόρκυ, την Κητώ και την Ευρυβία με την ατσάλινη ψυχή.
Η Ευρυβία και ο Τιτάνας Κριός απέκτησαν τρεις γιους. Τον Αστραίο, τον Πάλλαντα και τον Πέρση.
Η κόρη της Θείας, Ηώ(ή Ηριγένεια), γεννά με τη βοήθεια του Αστραίου τα Άστρα όπως τον Εωσφόρο και τους τρεις Ανέμους' το Βοριά,το Νότο και το Ζέφυρο που φέρνει ξαστεριά ενώ με τον Κέφαλο γεννά
τον Φαέθοντα τον οποίο άρπαξε αργότερα η Αφροδίτη και τον έβαλε φύλακα στους ναούς της. Τέλος, γεννά τον Μέμνονα(βασιλιά Αιθιόπων) και τον Ημαθίωνα.
Ο γιος της Θέιας,Ήλιος, αποκτά ένα γιο, τον Αιήτη.
Ο γιος του Πόντου, ο γέροντας Νηρέας, αποκτά με την Ωκεανίδα Δωριδά 50 κόρες μεταξύ των οποίων η Αμφιτρίτη, η Θέτιδα, η Ψαμάθη.
Ο Θύμαντας και η Ηλέκτρα γεννόυν τις Αρπυιες' την Ίριδα τη γοργοπόδαρη και την Αελλώ και Ωκυπέτη που τρέχουν με το χρόνο.
Η Στύγα γεννά με τον Πάλλαντα το Ζήλο, τη Νίκη, το Κράτος και τη Βία.Μάλιστα τα δυο τελευταία παιδιά βρίσκονται πάντα δίπλα στο πλευρό του Δία.
Απ'την ερωτική συνεύρεση του Τιτάνα Κοίου και της αδελφής του Φοίβης γεννιέται η γλυκιά και τρυφερή Λητώ και η Αστερία η οποία θα γεννήσει την Εκάτη μια απ'τις πιο σημαντικές θεότητες της Μυθολογίας. Καθώς είναι αυτή που προσκαλείται στις θυσίες των ανθρώπων για τους θεούς, χαρίζει ευτυχία σ'αυτόν που δέχεται την προσευχή του και βοηθά όποιον θάλει' είτε για καλή ψαρια είτε σε αγώνες, οπουδήποτε.Έχει εκλεκτή θέση ανάμεσα στους θεούς και γι'αυτό ο Δία την έχει κάνει τροφό των νέων.
Τα παιδιά της Γαίας και του Πόντου, Φόρκυς και Κητώ έφεραν στον κόσμο τον αϋπνο δράκο-φίδι Λάδωνα που φυλούσε τα μήλα των Εσπερίδων, τις ομορφομάγουλες και γκριζομάλλες Γραίες την Πεμφρηδώ και την Ενυώ και τις τρεις Γοργόνες που μένουν κοντά στις Εσπερίδς, τη Σθενώ, την Ευρυάλη και τη θνητή Μέδουδα με την οπία ο Ποσειδώνας έσμιξε στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε.(http://el.wikipedia.org/wiki/Μέδουσα). Ο Περσέας αφού της έκοψε το κεφάλι βγήκε ο Πήγασος που είχε γεννηθεί κοντά σε πηγές του Ωκεανού και ο Χρυσάωρ που κρατούσε χρυσό σπαθί και έφερνε τις αστραπές και τις βροντές στο Δία. Ο Χρυσάωρ και η κόρη του Ωκεανού Καλλιρόη γέννησαν τον τρικέφαλο Γηρυόνη τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλής στην Ερύθεα για τις στριφτόποδες αγελάδες μαζι με το σκύλο του Όρθρο και το βοσκό Ευρυτίωνα. Τέλος, η Καλλιρόη σε μια σπηλιά γεννά την Έχιδνα που ήταν μισή γυναίκα που δε γερνά ποτέ και μισή φίδι και την οπία ανέθρεψε η Ήρα.
Η Έχιδνα έσμιξε ερωτικά με τον  γιο της Γαίας και του Ταρτάρου,Τυφώνα, αποκτώντας τον Όρθρο(σκύλο του τρικέφαλου Γηρυόνη) που τους σκότωσε ο Ηρακλής, τον Κέρβερο(σκύλο του Άδη με 50 κεφάλια), τη Λερναία Ύδρα  που σκότωσε ο Ηρακλής και ο Ιόλαος με τη βοήθεια της Αθηνάς και τη Χίμαιρα με τα τρία κεφάλια(μπροστά λιονταριού, στη μέση γίδας και στο τέλος φιδιού) τα οποία έβγαζαν φωτιά που τη σκότωσε ο Πήγασος και ο Βελλερεφόντης.
Ακόμη η Έχιδνα αποκτά με το γιό της Όρθρο τη Φίκα(Σφίγγα) και το Λιοντάρι της Νεμέας που το ανέτρεφε η Ήρα και το σκότωσε ο Ηρακλής φτερωτό λιοντάρι με κεφάλι γυναίκας,ουρά ερπετού και φτερά πτηνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου