Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Τι είναι η μυθοι;

Κάθε κοινωνία έχει δημιουργήσει τους δικούς της μύθους, τη δική της μυθολογία. Η Μυθολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη μελέτη των μύθων.Οι μύθοι είναι "ιερές" ιστορίες για ζητήματα όπως τη δημιουργία του κόσμου,τα πρώτα όντα, διάφορους ήρωες ως και τη μεταθανάτια ζωή. Δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους με σκοπό να κατανοούν καλύτερα τον κόσμο αλλα και τη ζωή μέσα σ'αυτον. Χαρακτηριστικά τους είναι η ποικιλία και η διαχρονικότητα καθως επίσης έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.
Εκείνος που κατανοεί τη μυθολογία ενός πολιτισμού κατανοεί αυτόματα κι ολόκληρη την κοινωνία, καθώς οι μύθοι μας τροφοδοτούν με την επίγνωση περι ιδεών,θρησκειών, αξιών και πολιτισμών των ανθρώπων που τους διηγούνται. Συνεπώς μέσα απο τη μυθολογία οδηγούμαστε σε ενα μακρινό ταξίδι στο χρόνο, νιώθουμε να αποτελούμε μέρος της κοινωνίας και κατανοούμε καλύτερα τις αξίες της εποχης περι οικογένειας,πολιτικής,θρησκείας κλπ.
Το κύριο ωστόσο χαρακτηριστiκό ενος μύθου είναι ο θρησκευτικός χαρακτήρας του καθώς σε όλους τους μύθους υπάρχει η μορφή του "θεϊκού", του δημιουργού, ο οποιός είναι και το αντικείμενο λατρείας, πηγή εξουσίας αλλά και φόβου.
Συχνά οι μύθοι χρησιμοποιούν μεταφορές και ευέλικτες αλήθειες προκειμένου να προσαρμόζονται ανάλογα με τις επίκτητες γνώσεις κάθε πολιτισμού. Γι'αυτό οι μύθοι έχουν τοπικό χαρακτήρα που δεν ξεπερνά τα όρια της κοινωνίας(είτε αυτή είναι πόλη είτε χώρα) και δεν γίνονται εύκολα δεκτοί από άλλους πολιτισμούς. Η αναπαραγωγή των μύθων ανάγεται είτε σε προφορική παράδοση(αποτελεί την πλειοψηφία των μύθων καθώς παρέχει τη δυνατότητα ευελιξίας της ιστορίας ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν) είτε σε γραπτά κείμενα όπως τη "Θεογονία" του Ησίοδου για την αρχαία Ελλάδα.
Εμείς θα ασχοληθούμε με την Ελληνική μυθολογία,για τη δημιουργία του κόσμου καθως και για το ρόλο του κάθε  θεού στην κοινωνία.Οι παρακάτω αναρτήσεις χρησιμοποιούν και τα δυο είδη πηγών και κυρίως τη "Θεογονία" του Ησίοδου και την "Ελληνική Μυθολογία" του Ζαν Ρισπεν. Παρακαλώ και για δικές σας αναρτήσεις και σχόλια.

"Ζούμε σύμφωνα με τους μύθους, ζούμε μέσα τους και εκείνοι ζουν μέσα σε μας. Τους δίνουμε νέα υπόσταση"
Michael Ayrton, The Midas Consequence

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου